Transformarea emoțiilor negative în resurse productive


                                                                                          
     
                    

 Transformarea emoțiilor negative în resurse productive



              Emotiile negative sunt, pana la un punct, benefice, pentru ca ne semnaleaza cand ceva nu este in regula si ne determina sa luam masuri pentru restabilirea echilibrului.
W. Gerrod Parrott considera ca emotiile sunt adaptative daca se exprima intr-un mod productiv intr-o situatie concreta.

Daca emotional sau mental suntem prea prinsi de situatie, fizic semnalele sunt evidente: cresterea sau incetinirea ritmului cardiac, a respiratiei, in cazul unora din emotii transpiram mai mult, deci suntem pregatiti fizic si mental pentru a face fata cerintelor mediului.

Frica si dezgustul activeaza instinctul de fuga, in acelasi timp focalizind atentia si gandirea, mareste creativitatea si vigilenta, ne ajuta sa evitam pe viitor aceleasi situatii;
Dispretul si furia determina atac sau opozitie, insa observand impartial comportamentul deranjant, nu persoana, crestem constient gradul de suportabilitate.
Rusinea te face mai retras, insa mareste constientizarea de sine, suntem mai receptivi la cum ne vad altii, pentru a restabi statutul social sau relatiile pierdute.
Tristetea ne face sa uitam de teluri, dar vorbind cu ceilalti vom trece de momentul dificil.

Constientizarea atitudinii, modelarea ei, prin plasarea pe o pozitie obiectiva si recadrarea intregii situatii ne va da posibilitatea de a face o reala diferenta in calitatea vietii noastre, prin pastrarea echilibrului interior si exterior, iar aceasta se va oglindi in primul rand in relatii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mai in gluma, mai in serios...

O noua zi...

Inteligenta emotionala in relatia de cuplu